Tiskovna konferenca ob postavitvi prvega Bitnik bitcoin bankomata (BTM) v Mariboru bo potekala v petek, 11. decembra 2015 ob 11.30 uri v Tkalki.

V prostorih Tkalke, ki se vzpostavlja kot platforma povezovanja novih ekonomij in inkubator socialnega podjetništva, je odslej dostopen prvi enosmeren bitcoin bankomat v Mariboru, ki omogoča nakup bitcoinov, avtonomne in decentralizirane digitalne valute, ki ga je v sodelovanju s Tkalko postavilo podjetje Bitnik.

Podjetje Bitnik, ki je prvi enosmeren bitcoin bankomat postavilo 20. maja 2014 v Hostlu Tresor na Čopovi 38 v Ljubljani, je v letu in pol po Sloveniji postavilo že 5 bitcoin bankomatov. Z današnjim dnem je po podatkih na Coin ATM radarju (http://coinatmradar.com/) na svetu delujočih 500 BTM-jev, od tega jih je 9 v Sloveniji, kar Slovenijo uvršča v sam svetovni vrh po številu BTM-jev na prebivalca. Bitnik upravlja enosmerne bitcoin bankomate, ki so poleg Tkalke v Mariboru in Hostla Tresor v Ljubljani, nameščeni še v trgovini Gizzmo na Ljubljanski 8 v Celju, v trgovini Volton na Ferrarski ulici 10 v Kopru ter dvosmeren bitcoin bankomat v WTC na Dunajski cesti 156 v Ljubljani.

Govora bo torej o bitcoinu, digitalnen denarju prihodnosti, ki je neodvisen od centralnih avtoritet, transferji pa so opravljeni hitro in z minimalnimi stroški, ne glede na vrednost transakcije. Govora bo o prednostih bitcoina kot avtonomnega in decentraliziranega plačilnega sistema, predvsem v času nestabilnosti bančnega sektorja, o trendu brezgotovinske družbe in njenih morebitnih posledicah ter alternativah, ki že obstajajo, o pomembnosti Bitcoin protokola in njegovih mnogoterih aplikacijah ter o dobrih praksah uporabe bitcoina v Sloveniji.

Govora bo tudi o manj dobrih praksah uporabe bitcoina, recimo o izsiljevalskem virusu TeslaCrypt, ki zašifrira datoteke in uporabniku prikaže navodila za plačilo odkupnine v bitcoinih v protivrednosti 500 USD. Virus se je v zadnjem tednu najbolj razširil prav v Sloveniji in sosednji Italiji.

Avtonomnost financ za posameznika pomenijo predvsem veliko odgovornost, prav ta odgovornost pa je ključ do večje svobode. Ker je pri rokovanju z bitcoini vsa odgovornost v rokah posameznika, bo v Tkalki potekalo predavanje z delavnicami na temo bitcoina, varnega ustvarjanja denarnic, preverjanja in potrjevanja transakcij ter več na temo zaščite in varnosti ob uporabi bitcoina. Predavanje in delavnice za javnost bodo potekale v petek, 11. decembra 2015 ob 16.00 uri v prostorih Tkalke, Tkalski prehod 4 v Mariboru.

Vljudno vabljeni!